Impulser se implică in sport

Impulser Oina Gazon

Am avut onoarea să participăm la Cupa Regelui la Oină. Nu mai știam nimic despre sportul nostru național. Credeam că a murit și că nimeni nu-l mai practică. Am fost surprinși să constatăm că lucrurile nu stau chiar așa. Am văzut jucători pătimași, competiție aprig disputată, mediatizare, spectatori, sponsori și o organizare care ne-a ajutat să înțelegen mai bine jocul și regulile (comentarii și explicații prin stația de amplificare). Dupa acea zi ne-am simțit români și ne-am dat seama că mai sunt șanse să ne recăpatăm valorile și identitatea. Apropo de valori, am descoperit în politica companiei Impulser o preocupare pentru valorile și identitățile naționale ale țărilor în care-și desfașoară activitatea. Nu a trebuit decât să contactăm federația de specialitate, personal pe domnul președinte Nicolae Dobre și să rezulte un parteneriat între cele doua branduri.

Impulser, sponsor  al FROina

Începând din noiembrie 2013, Impulser este sponsor și partener al FROina. Brandul amintit va finanța principalele competiții ale acestui sport. În plus, sperăm ca naționala de oină a Romaniei să desfășoare competiții și cu țările care au sporturi asemanatoare și în care este prezent brandul Impulser (Germania, Anglia, Elvetia, Ungaria, Serbia, Slovacia, Croatia, etc). În plus, reprezentanții Impulser au fost informați despre proiectele legate de copii și fete, precum și de activitățile școlare. Se pare că ambele branduri au de construit și dezvoltat. Un argument în plus pentru o cât mai bună colaborare. Vă ținem la curent cu evoluția acestui parteneriat.

Nicu Dobre Oina Impulser

Ce trebuie să știm despre jocul de Oină ?

– Este sportul nostru național

–  Este sportul de echipă cu cea mai veche atestare documentară

– Sportul  în al cărui mod de desfășurare se regăsesc însăși trăirile și istoria poporului nostru (de exemplu: atac și aparare)

– Practicat atât la băieți cât și la fete

– Se joaca atât in aer liber, in sala, cât și pe plaja

– Jucatorul de oină este un sportiv  complex, care are nevoie de forță, viteză, îndemanare, reflexe, viteză de reacție, spontaneitate, precizie, inteligență, condiție fizică etc

– Poate fi întalnit atât în mediul școlar cât și în competițiile organizate de federație

– Este un sport foarte dinamic, care stimulează inițiativa și dezvoltă spiritul de echipă

– A început ca  o joacă de copii și s-a impus ca un element de identitate națională

– În prezent, federația în colaborare cu Ministerul Culturii si Muzeul Satului, întocmesc documentația pentru recunoșterea oinei ca valoare de patrimoniu național pe lista UNESCO

– Foarte apreciat cu ocazia întalnirilor avute in cadrul competițiilor similare (sunt sporturi asemanatoare ca și principiu) din alte țări (Serbia,Germania,Rusia,SUA,Polonia), ultima apreciere fiind anul acesta în Japonia

– Anual se organizează peste 20 și se joaca minim 100 de meciuri oficiale

– Alături de alte valori de patrimoniu imaterial, precum cântul și dansul popular, Oina contribuie la realizarea identității de roman

– Sunt peste 50 de echipe afiliate la federație

– Se practică în peste 30 de județe

– Lunar se înscriu echipe de seniori și juniori

Din 2013, Federația Română de Oina își desfașoară activitatea sub Înaltul Patronaj al Majestații Sale Regelui Mihai I

Personalități, Istorie și Tradiție in Oină

– Jocul de oină a fost practicat și de elita societății românești istorice, dar și contemporane. Dintre aceștia, am aminti pe: (Avram Iancu, Nicolae Iorga, Tache Ionescu, I.L. Caragiale, Petre Ispirescu, Dumitru Almaș, Constantin Kiritescu, Popescu Dorneanu, Dimitrie Ionescu, Ghe. Moceanu, N. Velescu, I. Teodosiu, Teodor Georgescu, Ghe. Preotescu, Spiridon Bădescu, Radu Corbu, C.D. Gheorghiu, Petre Tănăsescu, Ion Creangă, Dimitrie Cantemir, Alexandru Davila, Ionel Teodoreanu, Demostene Botez, Constantin Giurașcu, Mihail Sadoveanu, Fănuș Neagu, Vasile Conta, Barbu Ștefanescu Delavrancea, Marin Preda, Dan Badarau, George Oprescu, Octav Onicescu, Victor Vilcovici, Nicolae Teodorescu, Gheorghe Mihoc, Elie Carafoli, Mugur Isărescu, Radu Beligan și multe alte personalități contemporane.

-Jocul de oină a fost atestat documentar înca din anul 1762, în lucrarea Diaetetica a medicului Istvan Matyus tiparită în 1762 la Cluj, apoi preotul Nicolae Stoica din Hațeg care a consemnat pe o Cazanie de la Râmnic, datată din 1763, anii petrecuți la Timișoara unde juca cu copiii în curtea bisericii o variantă a jocului de oina (lopta mică), apoi în 1802 Consiliul profesoral al Liceului din Sighetu Marmației aproba, printr-un Proces verbal, exercițiile fizice permise elevilor, printre care și cel de oină.

În Muzeul Unirii din Alba Iulia se află un document care menționează cum fruntași ai mișcării naționale de la 1848, printre care și Avram Iancu, se relaxau jucând oină, sub numele de lopta-pila (lopta era termenul local pentru minge, iar pila echivalentul sau latin).

-Primul campionat național avea loc in 1899

-În 1902 este publicat integral regulamentul jocului de oină în Monitorul Oficial

-În 1902 Comisiunea de Oină este una dintre cele 13 care contribuie la înființarea F.S.S.R (actualul MTS)

Impulser, sponsor oficial al echipei campioane

Frontiera Tomis Constanța este Campioana  de seniori la Oină și câștigatoarea Cupei Regelui . Are cele mai multe trofee câștigate în ultimi 20 ani. Dupa cum spune și numele, este Echipa Poliției de Frontieră Române, înființată în 1972 și continuatoarea  unei tradiții de peste 100 de ani.

Începand cu 2014, echipa campioană va fi sprijinită de compania Impulser, care a devenit sponsorul oficial al acesteia.

La eveniment a fost prezent si  domnul Georgescu Mihai, căpitanul echipei campioane  și cel bun jucator de oină.

Mihai Capitan Frontiera Constanta Impulser

Terapii pentru oiniști

Pe lânga sustinerea financiara si logistica realizata prin contractul de parteneriat cu FROina, echipele federației și cea campioană la oină au primit din partea Impulser câte o tehnologie Impulser. Este cunoscut faptul  că Terapia Impulsar are o mare aplicabilitate pentru sportivi. Oina este un sport foarte complex care solicita toate grupele de muschi, articulatiile si este nevoie de o foarte buna functionare a organelor interne pentru performanta. Un exemplu concludent este chiar capitanul echipei campioane, Mihai Georgescu care a avut mult de suferit din dorinta de a face performanta si de a deveni cel mai bun. Acum este sprijinit si de Impulser.

Impulser Oina Semnaturi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>